Geschiedenis Koningsoord

Bijzondere historie komt samen met de toekomst.

Het monumentale Koningsoord is volledig gerenoveerd, gemoderniseerd en uitgebouwd. Met haar prachtig gerenoveerde appartementen komt de geschiedenis samen met het heden.

Elkaar helpen staat weer centraal, net zoals vroeger. Het is niet alleen een unieke historische locatie midden in Berkel-Enschot maar ook hét nieuwe dorpshart.

Koningsoord is een stichting van de trappistenabdij Koningshoeven. Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot is een klooster van de trappisten.

De trappisten vullen hun leven met gebed en werk. De gastvrije abdij is een oord van ontmoeting. Niet alleen de ontmoeting tussen mens en mens, maar ook God en mensen en mens en natuur. Hoe is dit tot stand gekomen?

Totstandkoming

Door familiebezoek bij de monniken in Koningshoeven, waren er steeds meer vrouwen die zich aangetrokken voelden om ook in de orde in te willen treden.

Toen er in 1930 een vijftigtal Nederlandse vrouwen zich aangetrokken voelde tot het kloosterleven van de cisterciënzers, kwam de vraag of het mogelijk was om een trappistinnenklooster te stichten in Nederland. 

Tot die tijd werd de trappistinnen aangeraden om naar Notre-Dame de la Paix te Chimay in België te gaan omdat er geen trappistinnenabdij in Nederland bestond.

Er ontstond een inspirerend plan bij de destijds actieve abt, namelijk de stichting van de eerste trappistinnenabdij in Nederland! De plannen zijn verder uitgewerkt en er is een geschikte locatie gevonden, Berkel-Enschot.

Geschiedenis Koningsoord
Geschiedenis Koningsoord

Opbouw

Op 21 november 1933 is de bouw van het trappistinnenklooster van start gegaan. In 1937 is de bouw van het trappistinnenklooster in neogotische stijl afgerond.

16 juli 1937 is hier voor het eerst Gods Lof gezongen door de communiteit en hebben de klokken voor het eerste geslagen. Dit wordt dan ook gezien als de stichtingsdatum van het trappistinnenklooster.

Vanaf 1940 is dit trappistinnenklooster een zelfstandige abdij. Het was de eerste en enige abdij van deze orde in Nederland.

Ontwikkeling

In 1955 verbleven er 99 zusters in Koningsoord, dit is het grootste aantal kloosterlingen in de geschiedenis van Koningsoord.

In 1995 werd duidelijk dat abdij Koningsoord zou verdwijnen in verband met de ontwikkelingen van het centrum van Berkel-Enschot.

In 2009 verbleven er nog maar 30 zusters in het klooster. Zij namen afscheid van Koningsoord Berkel-Enschot en vertrokken naar Arnhem, naar hun nieuwe abdij Koningsoord.

Geschiedenis Koningsoord
Geschiedenis Koningsoord

Historische klokken

Tot 2008 hingen de twee klokken in het klokkentorentje. In 1937 klonk het eerste klokgelui bij de inwijding van het klooster.

In de tweede wereldoorlog werden de oorspronkelijke klokken gestolen door de Duitsers en door hen omgesmolten naar wapens. De naoorlogse klokken dateren van 1949.

Op 12 augustus 2008 zijn deze klokken met een kabelbaan naar beneden gehaald voor een onderhoudsbeurt. De klokken zijn hierna naar de nieuwe abdijkerk te Oosterbeek gebracht, hier zijn deze opgehangen in de klokkentoren.

Glas in lood

Wat direct opvalt in het voormalige trappistinnenklooster zijn de diverse grote glas-in-loodramen. Deze zijn bij de bouw van het klooster tussen 1935 en 1937 aangebracht.

De ramen vertellen het verhaal van het christelijke geloof. Door het invallend licht ontstaan prachtige voorstellingen. De ramen geven misschien minder uitzicht op de buitenwereld, maar brengen je wel dichter tot het geloof. Vroeger was dit natuurlijk erg belangrijk.

De prachtige ramen zijn gemaakt door de gebroeders Wuisman. De broers hadden een glas-in-lood bedrijf en waren sinds 1929 gevestigd in Breda.

Geschiedenis Koningsoord
Geschiedenis Koningsoord

Van toen naar nu

Op 30 september 2017 is Ons Koningsoord officieel geopend. Daar waar het klooster vroeger erg naar binnen gekeerd en geïsoleerd van de buitenwereld was, komt Ons Koningsoord weer tot leven.

Dankzij Community 2.0 worden ouderen weer met jongeren verbonden en kunnen zij elkaar helpen. Inmiddels is het een bruisend stadshart voor jong en oud geworden waarbij oude architectuur en eigentijds interieur samenkomen.

Het klooster is inmiddels helemaal gerenoveerd, hierbij zijn meeste authentieke elementen intact gebleven. De historische uitstraling, de kruisvormige kloostergangen, monumentale bomen en het glas in lood zijn echte eyecatchers!

Renovatie

Projectwikkelaar Roozen Van Hoppe Groep ging een grote uitdaging aan door voormalige Abdij ‘Onze Lieve Vrouw van Koningsoord’ te renoveren. Het is een prachtig pand, samen kunnen wonen en leven stond centraal en met een multifunctioneel centrum zullen jongeren en ouderen weer dichterbij elkaar gebracht worden.

Roozen Van Hoppe kijkt verder dan alleen stenen, er is ook rekening gehouden met de mensen en de toekomst van het pand. Zij hebben het voor elkaar gekregen om de authentieke elementen intact te houden en zorgvuldig terug te plaatsen.

Ondanks de vernieuwing heeft het pand toch haar oude ziel gehouden door een fraaie architectuur. De kunst volgens Hendrik Roozen is niet alleen om een mooi gebouw neer te zetten, maar ook om ervoor te zorgen dat mensen hier gelukkig in kunnen zijn. Het moet een omgeving worden waarin mensen in goede harmonie kunnen samenleven.

Geschiedenis Koningsoord